Musik

Kom överens med kantorn om den musik som ska spelas under vigseln. Kantorerna har ofta också goda förslag till musik. Ni kan träffa kantorn antingen i samband med förrättningssamtalet med prästen eller separat. Självklart kan ni också komma överens om musiken per telefon.

Traditionellt brukar det ingå ett preludium, ett postludium, en eller två psalmer eller annan musik. Ofta talar man om brudmarsch men man kan också välja annan musik.

Brudmarscher

Vanligtvis spelas två brudmarscher. Den ena spelas då bruden/brudparet tågar in och den andra då de nygifta lämnar altaret. Ingångsmarschen är vanligtvis långsammare och högtidlig medan utgångsmarschen brukar vara snabbare och gladare.

Brudmarschen behöver inte alls vara en marsch eller ens ett orgelstycke. Också andra musikstycken kan komma i fråga. Kom ändå ihåg att vigseln är en gudstjänst och att detta inverkar på valet av musik.

Det är bra om ni i god tid kommer överens om brudmarschen med kantorn så att musiken passar för vigseln och kantorn klarar av att spela den. Varje kantor har sina egna bravurnummer.

Populära brudmarscher:

• J.S Bach: Preludi C-duuri
  • J.S Bach: Preludi F-duuri
  • Jeremiah Clarke: A Trumpet Voluntary
  • Edward Elgar: Maa tulevaisuuden (Pomp and Circumstance) op. 39
  • Toivo Kuula: Häämarssi op. 3 no. 2
  • Erkki Melartin: Juhlamarssi op. 22 no. 30 (Prinsessa Ruusunen)
  • Felix Mendelssohn: Häämarssi op. 61 no. 9 (Kesäyön unelma)
  • Johann Pachelbel: Kaanon
  • Richard Wagner: Morsiuskuoro oopperasta Lohengrin

På adressen www.haamusiikki.info kan ni bekanta er med de populäraste brudmarscherna.

Psalmer

Förslag till lämpliga psalmer hittar ni under "Vigsel" i psalmboken.

Utöver de egentliga vigselpsalmerna finns det många fler psalmer som kan passa för ändamålet, tex många tackpsalmer och lovpsalmer samt psalmer som gäller för olika årstider.

Här följer några förslag på lämpliga psalmer:

• 235 Gud se i nåd till dessa två
  • 236 Du Gud har skapat mänskan
  • 237 Se livet vill blomma

Utöver psalmerna kan ni välja någon av de sånger som finns i den nya boken Kyrkliga förrättningar (nr 737-741).

Alla psalmer jämte noter finns i Psalmboken på webben

Annan musik

Under vigseln kan man också spela annan musik t ex en andlig sång eller ett instrumentalt stycke.

Kom överens med kantorn och prästen om eventuella extra musiknummer. Även om ni tänkt er att programmet ska vara en överraskning för brudparet får den inte vara det för prästen och kantorn. Det är bra om de som uppträder deltar i vigselrepetitionen och får bekanta sig med akustiken i kyrkan. Samtidigt kan de som uppträder bekanta sig med vigselförloppet.

Konsert med bröllopsmusik

Helsingforsförsamlingarna ordnar under året ett flertal konserter med bröllopsmusik. Detta ger brudparen en möjlighet att bekanta sig med olika brudmarscher och psalmer.