Startsida > Högtider > Kyrkbröllop >

I vardagen

"De är inte längre två utan ett. Vad Gud har fogat samman får mänskan alltså inte skilja åt"
(Matt 19:6)

Bröllopsdagen är bara en dag som följs av ett liv som äkta par. Redan då ni planerar bröllopet lönar det sig att fundera över den gemensamma framtiden. Av församlingen kan ni få olika former av stöd på den gemensamma vägen.

Det lönar sig att satsa på sitt parförhållande också då allt inte går som på räls. Med hjälp av de kyrkliga förrättningarna kan ni också sätta guldkant tillvaron och stärka er gemenskap. Till dessa förrättningar hör t ex välsignelse av hemmet, bön på årsdagen samt ofta också dopdagen som firas som en familjehögtid.

Bön på årsdagen av vigseln

Man kan hålla en bönestund på årsdagen för vigseln till äktenskap eller vid en annan tidpunkt. Den hålls av en präst, en annan församlingsanställd eller församlingsmedlem. Man kan också hålla en bönestund i familjekretsen. Kyrkan, ett kapell eller hemmet är lämpliga platser för en bönestund.

Under bönestunden tackar man för det gemensamma livet och ber om välsignelse för de kommande åren. Man kan också hålla en bönestund om makarna t ex drabbats av en allvarlig kris. Många väljer att firar man en bönestund på bröllopsdagen, till silverbröllopet eller guldbröllopet. Bönestunden kan hållas i familjekretsen eller i en större krets.

Välsignelse av hemmet

När ett hem välsignas tackar vi Gud och ber om välsignelse för dem som bor i hemmet och att kärlek ska få råda i hemmet.

Välsignelse av hem kan göras på många olika sätt. Välsignelsen kan kombineras till exempel med en invigningsfest, ett barndop, en vigsel till äktenskap eller någon annan familjehögtid.

Oftast välsignas hem efter inflyttning eller när man skapar ett första gemensamt hem. Du kan också be om att få välsignelse för ditt sommarställe, eller andra utrymmen.