Startsida > Nyheter och evenemang > Nyheter > 2017 > 05 >

Våga vara en aktiv fadder!

Våga vara en aktiv fadder!

18.05.2017 14:27

Att vara en närvarande vuxen i ett litet barns liv är inte någon enkel uppgift. Men det kan gå, till och med när avstånden är långa.

Johanna Ojantakanen bor utomlands men har ändå lyckats hålla en god kontakt till sitt fadderbarn Ingrid Andersén i Helsingfors. Hur har hon gjort?

– Det är nog tack vare Ingrids mamma Christina som jag har fått ett så fint förhållande till Ingrid. Barn glömmer ju ganska lätt saker om man inte påminner dem, så efter att jag flyttade utomlands har Christina varit helt superbra på att påminna Ingrid om mig och om våra gemensamma minnen, säger Johanna Ojantakanen som för tillfället är bosatt i London.

Grunden för fadderskapet lades ändå i Finland, redan när Ingrid var bebis berättar Christina Elving-Andersén som är Ingrids mamma.

– Johanna engagerade sig i Ingrids vardag från första stund och hon har aldrig varit rädd för att hjälpa till eller ta ansvar för sysslor som rört Ingrid. Jag tror de helt enkelt hittade varandra redan då.

För Ingrid Andersén, sju år, är det viktigt att Johanna är just hennes egen fadder, inte lillebrors eller någon annans.

– Jag tycker om att vara med min gudmor, vi gör alltid roliga saker tillsammans. Som en gång när vi åkte skateboard tillsammans. En gång sa hon "Oj, vad du har blivit lång!" för att jag har blivit lång. Och många gånger har hon sagt "Oj, vad ditt hår har blivit långt!" för att det har det. Vi har ganska likadant hår, berättar Ingrid Andersén.

Pratar om oss

När fadder och fadderbarn väl ses blir det oftast mycket babbel och fnitter.

– Vi brukar tala mycket om vad som händer i våra liv. Ingrid berättar om sina kompisar och hur det går på förskolan och hon frågar mycket om London. Vi talar också ofta om våra gemensamma minnen, och det är roligt för det förstärker vårt förhållande.

Oftast ses Johanna och Ingrid tillsammans med resten av familjen Andersén.

– Men vi hinner ändå umgås på tumanhand, och det blir på något sätt ganska naturligt att hon och jag går och gör något eget en stund medan de andra gör sitt. Jag har aldrig märkt att Ingrid skulle vara blyg för mig. Vi blir båda ganska spralliga och fnittriga då vi ses.

Vad vill du ge henne?

– En känsla av stabilitet och kärlek, att hon ska veta att det finns någon som är på hennes sida, också då andra vuxna kanske inte är det. Jag tror det är viktigt för barn att ha vuxna som inte dömer dem, och vuxna som är lite utanför vardagslivet, som bryr sig om och ser barnet som en vän också.

På fadderdagen 4.6 erbjuder församlingarna i Helsingfors och Vanda en mängd roliga aktiviteter och utflyktsmål som faddrar och fadderbarn kan upptäcka tillsammans.

Heureka, Högholmen, Amos Andersson, Helsinki SkyWheel m.fl. erbjuder rabatterade inträdesbiljetter för faddrar som kommer i sällskap av sina fadderbarn.

Tanken är att göra umgänget mellan dig och ditt fadderbarn så lätt och roligt som möjligt.

Mera info

Christina Elving-Andersén med dottern Ingrid och hennes fadder Johanna Ojantakanen åker pariserhjulet SkyWheel Helsinki. På Fadderdagen den 4 juni åker faddrar som kommer tillsammans med sitt fadderbarn pariserhjulet till nedsatt pris.